Explorers

Leeftijd: van 15 t/m 18 jaar
Opkomst: vrijdagavond 20:00 tot 22:30 uur

Iedere week maken de Explo’s in twee tallen programma. De onderwerpen van de programma’s bedenken de Explo’s gezamenlijk een half jaar vooruit. Dit wordt ingevuld naar de interesses en mogelijkheden van de groep. Bijvoorbeeld een eet-opkomst, IKEA spel, levend Cluedo, game opkomst of een film avondfilmavond. Explo’s zijn dus vrij om een invulling te geven aan hun opkomsten, dat maakt het extra leuk!

Omdat voor nieuwe Explo’s een opkomst maken nog onbekend terrein is, worden ze hierin eerst begeleid. De begeleiding legt uit hoe je programma maakt, legt de basisprincipes van brainstormen uit en hoe je dit goed in een tijdsplanning zet. Daarna gaan de explo’s zelf aan de slag en krijgen tijdens dit proces hulp en feedback van de begeleiding zodat er elke week een leuk, uitdagend of ontspannend programma staat. Hierin wordt de zelfstandigheid van de Explo’s steeds verder vergroot.
Bij de Explo’s wordt er meer zelfstandigheid verwacht maar de begeleiding is altijd aanwezig om te sturen of te begeleiden.

Verder leer je naast programma maken ook om dit voor een groep uit te leggen, de groep hierin te sturen en te enthousiasmeren. Wanneer je dit als explo’s aanspreekt is er vanuit de Explo’s de mogelijkheid om te gaan kijken bij de Bevers, Welpen of Scouts om in de toekomst leiding te worden.
Een aantal keer per jaar verblijven we een heel weekend op het clubhuis (of op een andere locatie). Dan organiseert de begeleiding samen met een aantal Explo’s een programma voor het hele weekend. Gezelligheid staat dan altijd centraal.

Aan het einde van het seizoen gaan de Explo’s een week lang op zomerkamp naar een scoutingterrein in Nederland of het buitenland en slapen daar in tenten. Het kamp wordt door hun zelf georganiseerd samen met de begeleiding. Hierin kunnen de Explo’s zelf de dag indeling invullen, activiteiten bedenken en organiseren. Zo maken de Explo’s een kamp dat helemaal aansluit bij hun eigen interesses en mogelijkheden.