Een terugblik op een geweldige Jamborette!

20 augustus, 2015

De weersvoorspelling voor zaterdag 25 juli was niet erg uitnodigend om te gaan kamperen. Maar toen we op het clubhuis verzamelden, stonden daar een groep vrolijke Scouts, enthousiaste Explo’s en een fanatiek leidingteam: eindelijk was er (weer) een Jamborette! De Scouts vertrokken met de trein, terwijl de Explo’s gingen fietsen. Ze hadden er zo veel zin in, dat ze niet eens klaagden toen de leiding voorstelde om veiligheidshesjes aan te doen. Een uurtje later troffen we elkaar weer op het veldje dat ons was toegewezen op subkamp Yellowlands. Andere VP’ers waren zo lief geweest om vast de huiskamer op te zetten, zoals we onze keukentent en eetruimte noemen. Dit hielp enorm om de spullen droog te houden, en we gingen meteen met de andere tenten aan de slag. Net voor de storm op zijn allerhevigst losbrak, waren we min of meer geïnstalleerd. Klaar voor het betere weer, klaar voor een superkamp!

De volgende dag gebruikten we om vrienden te worden met scouts van andere groepen tijdens het openingsspel en ‘s avonds werd de Jambo officieel geopend op de boulevard. De sfeer zat er goed in en met een hoofd-schouder-knie-en-teen oefening met 4500 scouts, kwam er genoeg energie vrij en kropen onze avatars uit hun ei. De rest van het kamp konden we punten scoren met positieve energie en scoutingvriendschappen, waardoor onze avatars zich zouden ontwikkelen en waamee een levendige strijd tussen de subkampen ontstond. Yellow!

De volgende dag gingen we naar Walibi, waar we #hardgingen in de achtbanen en in de regen. De rest van de week volgden we een druk en afwisselend programma. Zo was er een dag gevuld met een trail van activiteiten varierend van postbezorgen vanaf een 4-persoonsfiets via primitief koken tot kussenslaan boven koud water. Ook was er een dag voor aqua, waarbij de helft van de groep na een bezoek aan molen de Adriaan ging zeilen in Haarlem en de andere helft in het Haarlemmermeerse bos vlotten ging bouwen en boogschieten. Verder zijn we met de hele groep naar Leiden geweest waar we het Naturalis bezochten. Onze creativiteit werd op de proef gesteld bij arts&crafts en op de hike hebben we allemaal heel ver gewandeld door Utrecht en Spaarnwoude op de warmste dag van de Jambo. Tussendoor hadden we nog een kampvuuravond, waarbij de VP trots heeft laten zien dat we een stelletje bananen zijn. Verder was er de open dag, wat een mooie kans was om aan familie te laten zien met wie je je das had geswopt, te vertellen dat Scouts uit andere landen hele leuke vrienden kunnen worden in een paar dagen, ze mee te nemen naar het mokkie en stiekem ook om je voorraad Jambo’s (de betaaleenheid van de Jamborette) of snoep bij te laten vullen. Natuurlijk was er ook nog de disco, waarbij iedereen helemaal los ging! Ten slotte was er nog een sportdag met een echte Wipe-Out, waarna het helaas alweer tijd was voor de sluiting.
De avatars waren uitgegroeid tot echte poppetjes en zouden op het Jamboterrein passen in afwachting van de volgende Jamborette. Yellow had de meeste punten verzameld en iedereen bewees dat wij het leukste subkamp waren door nog maar een keer onze kelen schor te schreeuwen! Met een prachtige vuurwerkshow werd de avond afgesloten, waarna de volgende dag alleen nog opruimen op het programma stond. Eenmaal terug op de VP bleven we nog even in de luie mensenstand hangen tot de nieuwe pionierpalen waren uitgeladen naar het houthok, waarna het tijd was om even te chillen – en iedereen was doodmoe, dus dat was geen probleem!

Het leidingteam en alle andere VP’ers die als medewerker rondliepen op de Haarlem Jamborette hebben een geweldige tijd gehad, bedankt voor alle gezelligheid.

Als je nou niet 4 jaar kunt wachten tot de volgende Jamborette, kijk dan eens hier voor de foto’s van onze groep of hier voor de filmpjes van Jambo-TV!

IMG_2561